Podle nejnovějších údajů Národního statistického úřadu byl v prvním čtvrtletí roku 2024 celkový maloobchodní prodej sociálního spotřebního zboží 12032,7 miliardy juanů, což je nárůst o 4,7%rok -za rok.Mezi nimi se maloobchodní prodej produktů obilí, ropy, potravin a nápojů zvýšil o 9,6%a 6,5%, s průměrnou mírou růstu růstu.
Jaké nové změny se v potravinářském průmyslu objevily v prvním čtvrtletí roku 2024?Co se stane letošnímu vývojovému větru?
18. dubna se v Chongqing konala konference o inovacích a růstu podnikatelů v jihozápadě 2024 jihozápadních podnikatelů, která pořádala Asociace potravinářských průmyslových odvětví Chongqing, Chongqing Culinary Association a Chengdu Food Industry Association.První informace o potravinách budou diskutovány a studovány budoucí směr rozvoje potravinářského průmyslu s většinou lidí v potravinářském průmyslu a pokračují v inovacích a růstu potravinářského průmyslu.
V posledních letech se maloobchodní průmysl potravin neustále inovoval a rozvíjel, jako je online a offline integrace, přizpůsobená výroba a inteligentní služby, přinášejí do maloobchodního průmyslu nové příležitosti a výzvy.
Online a offline formát Shuffle Reshaping
Předvolby výběru spotřebitelů pro kanály a produkty se také zintenzivňují.Data ukazují, že prodej potravin a nápojů zrychluje přenos online a obsah e -commerce zastoupený Douyin a Xiaohongshu se stává důležitým růstovým motorem.
Jako příklad vezmecí občerstvení v roce 2023, její prodej v omni -chanáře klesl o 1%rok -za rok, ale podíl prodeje Douyin se zvýšil z 2,5%na 3,7%a tržby vzrostly o 49,4%rok -o rok. Prodej také vzrostl o 4,2%a 2,6%rok -za rok.
Jako důležitý prodejní kanál pro jídlo prošel offline zásadní změny v situaci na trhu.Tradiční obchod s východem se klesl a rozšíření obchodů se naopak zpomalilo.
V posledních dvou letech pokračovaly zprávy o uzavření obchodů v hlavních obchodních systémech Super Chain.V roce 2022 bylo v první polovině roku 2023 uzavřeno 58 obchodů v Číně a 106 obchodů; Místa v roce 2023;
Když byly obchody v Pekingu Carrefour, Wal -MART a další obchody staženy, supermarkety, jako jsou Hema a Qixian, rychle „obdrželi“, a Sam, Costco (Kaishi) a další obchody s úložištěmi zaútočily a otevřely nové obchody.
Ať už se jedná o obchod s skladem, tvrdý diskontní kanál nebo růst online obsahu e -commerce, změny v těchto kanálech v podstatě zajišťují současnou změnu poptávky spotřebitelů:Poskytněte spotřebitelům vysoce kvalitní a nízkokastní produkty, zatímco komplexní optimalizace kvality produktu, úrovně služeb a spotřebitelských zkušeností.
Nové produkty jsou důležitou hnací silou pro růst různých kategorií
Formáty online a offline se výrazně změnily.
Zhao Ting, vedoucí rozvíjejícího se podnikání Nelson IQ ChinaSdílet na fóru„Vývojové trendy a příležitosti pro růst inovací pro potravinářský průmysl v roce 2024“Bylo řečeno, že podle průzkumů NIQ jsou čínští spotřebitelé více nakloněni k nakupování s kombinací online. potřeby spotřebitelů včas.
Zhao Ting, vedoucí rozvíjejícího se podnikání Nelson IQ China
Zhao Ting poukázal na to, že Nielson IQ rozděluje hlavně faktory, které podporují růst kategorie do čtyř kategorií: nové produkty, zvýšení ceny/snížení ceny, upgrade spotřeby a starý prodej produktů.Mezi nimi jsou nové produkty důležitou hnací silou pro růst různých kategorií.
Na straně spotřebitele mají spotřebitelé pozitivní spotřebu k novým produktům.V důvodech, proč dojem spotřebitelům nakupovat nové produkty, jsou pro spotřebitele považovány za faktory „lepší zkušenosti“ a „ultra vysoká náklady“ při výběru nových produktů. nejnovější.
Kromě toho přenos emocionálních konceptů značky, diferenciace poskytující emoční hodnotu spotřebitele a zvýšené online a offline spolupráci na podporu celého cyklu produktů v online a offline spolupráci prostřednictvím online marketingu a může vyniknout v tvrdé konkurenci.
Spotřebitelé neustále procházejí mezigeneračními změnami a potřeby uživatelů se neustále mění.
Pokud se strategické umístění podniku nevypadá dopředu a koncepty kategorie nejsou přesné, nemohou odpovídat potřebám a touze nové generace spotřebitelů a nemohou získat svou laskavost. bude zasažen a pak se šedá tvář vrátí k původu.
Jak tedy pro značku můžeme udělat dobrou práci firemní strategie a inovace kategorie?
2024 Enterprise Innovation Growth Heslo: Firma Corporate Strategy+Posílení základní konkurenceschopnosti
Chen Chaohui, předseda Sichuan Baijia Akuan Food Industry Co., Ltd.Průmysl potravin a nápojů a stravování podrobně vysvětlil v hesla růstu inovací v roce 2024.
Řekl, že ačkoli v posledním roce 2023 a v současném tržním prostředí, ačkoli spotřebitelský trh nemá dostatečnou důvěru, slabou kupní sílu, role odvětví jsou vážné a cenová konkurence se zintenzivnila.„Podnikatelé by však neměli být odrazováni, protože průmysl potravin a stravování je věčným odvětvím a slabým cyklem. Dopad makroekonomických tváří je relativně malý. Přerušení průmyslu, to, co musí udělat, je dodržovat hlavní podnikání, dodržovat hlavní podnikání, Vnitřní i externí kultivace a rychlý pokrok, aby bylo možné vyniknout. “
Zároveň Chen Zhaohui poukázal na to, že za účelem dosažení dlouhodobého a zdravého růstu je nutné posílit firemní strategii a posílit jejich základní konkurenceschopnost.Nejprve musíme vyřešit strategie, přesné umístění a zaměřit se na stopy, kde je podnik;
Chen Chaohui, předseda Sichuan Baijia Akuan Food Industry Co., Ltd.
Od inovací produktů po inovace kategorie
Opravdu mi chybí Wang Bin, hlavní konzultant a hlavní referent růstuZákladní logika vytvořená inovacemi produktu a velkými předměty pro podnikatele.
Wang Bin poukázal na to, že mikroinnovace může pomoci produktům dosáhnout určitého měřítka.Hlavní osou mikroinnovace je hodnotový řetězec, který je hluboce vykopán pro spotřebitelské zkušenosti a žádá o inovace aplikací kolem spotřebitelů.Ale pokud chcete vytvořit velký jediný produkt, musíte dosáhnout rušivé mikroinnovace.
Opravdu opravdu chcete, abyste byli rozděleni do dvou období inovací produktů.Inovace produktů v období 1,0 je hlavně kolem produktů původního jujube, jako jsou jaderné produkty Jujube.Inovace kategorie v období 2.0 se točí kolem „červených dat+“, jako jsou mléka, vlašské ořechy a jujube.
Wang Bin sdílel: „Na začátku inovace produktů Wang Bin použil jako výchozí bod spotřebitele. S poptávkou po zdraví a popularitou domácího zboží Guo Chao se některé tradiční čínské přísady postupně staly pohodlnějšími a chutnějšími. Evoluce z Druh ingrediencí k odpočinku, jako jsou černé sezamové pilulky, čerstvé -čerstvé ptačí hnízdo, „
„Pokud jde o kognitivní spotřebitele, cizinci mají vlastní tyčinky na ořechy čokolády. Jako benchmark opravdu chci, aby se vaše červená škola zaměřila na“ čínskou vlastní energetickou hůl „.“
Červená škola Zao Ren také hluboce kombinuje potřeby spotřebitelů a nákupní návyky.„Ukazuje se, že naše červená data jsou v oblasti suchého zboží a nyní předefinují v zbytkové oblasti a přidávají frekvenci spotřebitelů k nákupu a rozšíření scény nákupu spotřebitelů.“
Opravdu mi chybí Wang Bin, hlavní konzultant a hlavní referent růstu
Vytvářejte diferenciaci značky kolem „hluboké pěstování cílové skupiny“
Yao, zakladatel společnosti Sichuan Creative Box Brand Marketing Planning Co., Ltd.Při sdílení tématu „Eliminace značek diferenciálních budov nejistoty“ je upřímně, že pokud potravinářské společnosti chtějí v roce 2024 žít dobře, musí se lišit.
Tváří v tvář měnícím se trhu, pouze tím, že se značka samotná do provozu můžeme dosáhnout červené značky poté, co provoz mizí.
Existují tři způsoby, jak vytvořit diferenciaci značky: cílový dav, funkce/kategorie, duchovní hodnota (emoční hodnota).Značky musí být v těchto třech aspektech rozlišeny, aby si vytvořily vlastní jedinečný kognitivní systém značky.
S ohledem na stále silnější tržní prostředí není způsob, jak udržet vysoko a boj, pro většinu společností vhodný.Budování diferenciace značky kolem „prohlubující se cílové skupiny“ je více způsob, jak přistát.
„Tím, že jdete k potřebám cílové skupiny, spotřebních návyků a změn v preferencích, používejte diferencované značky a diferencované produkty, aby se zaměřily na dav a soustředily své silné stránky, aby přinesly průlomy v podnikání.“
Yao, zakladatel společnosti Sichuan Creative Box Brand Marketing Planning Co., Ltd.
V souvislosti se současnými domácími ekonomickými základy, nedostatečnou důvěrou na spotřebitelský trh a slabou kupní silou čelí potravinářskému průmyslu mnoha výzvám.Právě tyto výzvy však inspirují inovativní duch a růstová hybnost našeho podnikatele.
Pro podniky je hra malých a velkých podniků zcela odlišná a malé podniky nemohou slepě napodobovat velké podniky.Velké podniky mají dostatečné zdroje a sílu k dokončení diverzifikace, i když spalují peníze, mohou si je dovolit.