„Lunární měsíční měsíční false Spojených států“ je populární: Jak mohou vědci obsadit znalosti znalostí šíří?

Estimated read time 4 min read
□ Chen Xinyue (Fudan University)
Nedávno se zvěsti „Apollo Moon False“ znovu vydaly vlnu v internetovém prostoru.Přestože Wang Junyi, člen pracovního výboru pro mládež v čínské vědecké a technologické zpravodajské společnosti, vydal článek pověsti a zpravodajská média zahájila pokračování pověsti, ale mnoho netizens si stále tyto zvěsti nekoupilo.
V tomto neúspěšném populárním vědeckém incidentu jsou příznivci firmy, kteří jednostranně kritizují „Apollo Moon False“, „anti -wisdom“ a „nedostatek zdravého rozumu“. Pokuste se pochopit a překlenout diskurs mezi vědci a veřejností.
Ve skutečnosti „vědecký argument“ o autentičnosti projektu Apollo Moonlore není v tuto chvíli specialitou.Říká se pochází ze Spojených států a nikdy se nezastavila od 70. let.Od začátku „Billa Kaneho nikdy nezestupeme na měsíc: podvod za 30 miliard juanů ve Spojených státech“, dotazníci již vyvinuli sadu „fotek s položením měsíce“ jako jádro, bohatý imaginační prostor, tkaní se připojit k připojení , spojené, nádherné příběhy dalších historických událostí, jako je Kennedy zavražděn.Tato sada lidových „vědeckých teorií“ se několikrát říkala a po představení v Číně se opakovaně vzdělávala.Pověsti nebyly tentokrát neočekávané, že kosmické odborníci nebyli během živého vysílání příliš koherentní.
Existuje mnoho podobných pověstí.Často jsou vyráběny „lidovými vědeckými nadšenci“, kteří jsou bez vědeckých komunit.Například nedávná exploze „průmyslové revoluce je plagiální pověsti“.Tato pověst také postrádá přísný výzkum a argumenty, ale s podobností teorie „starověké historie“ ve vzhledu, spojené s románem a zajímavým způsobem vyprávění, se jako vědecký produkt používá imaginativní balení akupointů.Taková „otázka“ splňuje představivost publika „vědecké a nezávislé myšlení“, ale ve skutečnosti je zcela rozbitá a obtížná komunikovat s vědeckou komunitou.
Ve skutečnosti je tomuto přestávce nyní obtížné se vyhnout.Se stále elitním, profesionálním a institucionalizací vědeckého systému došlo k potížím mezi vědeckou komunitou a veřejností potíže.Tento projev je stále komplikovanější znalostní systém a stále složitější výzkumná metoda.Například v článku pověsti Wanga Junyiho, ačkoli Wang Junyi mohl poukázat na to, že „za technických podmínek v té době nebylo možné získat 382 kilogramů měsíční půdy prostřednictvím bezpilotního vybavení“, ale bylo objektivní, že nemohl dát vědu a snadné to dát v prostoru, který šíří veřejnost.To se také stalo kontroverzním bodem pro tento článek pověsti.Stejné -heterogenní z „průmyslové revoluce je plagiátorem ceremoniálem yongle“ a „starodávnou historií“ a nedůvěra některých Netizens vůči Wang Junyimu jsou výsledkem vědecké komunity a veřejnost nemůže efektivně komunikovat.
Pověsti „Pseudo -vědce“, jako je „Apollo Local False“, jsou neustále oživeny. .„Pseudo -věšná“ zabavila tuto úzkost, soutěžila o publikum s dramatickými a stručnými populárními slovy a dále rozšířila nedostatek důvěry veřejnosti ve vědeckou komunitu.
Pokud chce „věda“ vyhrát „pseudo -vědce“, musíme se naučit čelit veřejnosti veřejným způsobem a re -build industry Trust.„Populární věda“ musí mít nejen konkrétní argumenty pro vědecký obsah, ale také mít výraz vhodný pro popularizaci.Například Zhang Chenliang, insektický odborník Zhang Chenliang, otevřel populární pozici na krátké video platformě a vydal řadu videí „Populární biologická identifikace internetu“, který získal téměř 10 milionů fanoušků. Vzdělání a humor „.Praxe Zhang Chenliang prokazuje možnost popularizace popularizace.
Na vysočině šíření znalostí budou vědci obsazeni marketingovými čísly bez obsazení.V okamžiku, kdy se propast mezi vědeckým systémem a veřejným diskurzem neustále rozšiřuje, by se vědci neměli vzdát své vlastní veřejné identity a veřejného projevu.Místo toho, aby se těšilo na toleranci, více vědecké porozumění a důvěryhodnější veřejnost, se veřejnost přirozeně objevuje. Zvědavost veřejnosti o vědě.
Zpráva/zpětná vazba

You May Also Like

More From Author